Untuk menjadi
usahawan berjaya bukan satu perkara yang mudah kerana ia menuntut
pengorbanan besar melibatkan wang ringgit dan masa.
Terutamanya bagi bumiputera yang
baru sahaja ingin berjinak-jinak dalam bidang keusahawanan, sudah tentu
bimbingan dan sokongan daripada pihak-pihak tertentu amat diharapkan
dalam mengukuhkan perniagaan.
Itulah yang dilakukan oleh Institut
Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) melalui Stesen
MARDI Kuala Terengganu, Terengganu yang memfokuskan usaha melahirkan
usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) dan peniaga kecil dalam
hasilan produk berasaskan ikan.
Sejak ditubuhkan 37 tahun yang lalu, agensi
Kementerian Pertanian dan Indusri Aasas Tani itu telah membantu ramai
peniaga kecil untuk memasarkan produk dan meningkatkan daya saing mereka
dalam perniagaan melalui penggunaan teknologi dan peralatan terkini
dihasilkan MARDI.
Menurut Pengarah MARDI Terengganu, Fadzlirahimi Ismail, penggunaan teknologi MARDI dalam pembuatan makanan adalah yang terkini dan canggih mengikut peredaran zaman.
Katanya, banyak peralatan baharu
ditempatkan di MARDI untuk melatih usahawan IKS yang berminat untuk
meningkatkan kepakaran mereka dalam bidang pembuatan makanan menggunakan
mesin yang berteknologi tinggi.
“Umumnya, ramai tahu penggunaan teknologi
dalam kalangan pengusaha IKS agak terhad memandangkan mereka memerlukan
kos yang agak besar untuk membeli mesin-mesin tersebut.
“Jadi, kami di sini menawarkan
peralatan-peralatan serba canggih ini kepada mereka supaya mereka dapat
mengembangkan perniagaan sekali gus meningkatkan kebolehpasaran
produk-produk mereka ke pasaran yang lebih luas,” ujarnya.
Menerusi kursus yang dijalankan oleh Pusat
Promosi dan Pembangunan Perniagaan (PB) MARDI ini, usahawan-usahawan IKS
yang berminat boleh mendapatkan kursus dan bimbingan perniagaan seperti
cara pembuatan, inovasi produk serta pembelian mesin untuk meningkatkan
hasil pengeluaran.
Selain itu, katanya sambutan usahawan IKS
terhadap program bimbingan dan kursus yang disediakan sangat
memberangsangkan dan permintaan untuk mengikuti kursus pembuatan makanan
sentiasa penuh.
“Sehingga kini, usahawan yang datang untuk
menjalani latihan tidak terhad kepada produk hasilan ikan sahaja,
malahan ada yang datang untuk belajar buat pes, rempah dan juga pati jus
kerana kita mempunyai peralatan yang lengkap untuk tujuan itu.
“Mereka terdiri daripada usahawan di
seluruh negara, malah ada yang datang dari Sabah dan Sarawak untuk
menjalani kursus meningkatkan kepakaran dalam penghasilan keropok,”
ujarnya.
Tidak terhad dengan itu, bantuan juga
diberikan dalam segi pemilihan pembungkusan produk yang sesuai untuk
dikomersialkan, dari segi teknikal, pemprosesan, penggunaan bahan yang
sesuai, pelabelan dan memastikan semua elemen dipenuhi untuk mendapatkan
sijil halal yang diiktiraf.
BANTUAN BERTERUSAN
Menariknya, selepas menjalani latihan dan
kursus meningkatkan kemahiran dalam pembuatan makanan, peserta kursus
boleh mengeluarkan produk mereka sendiri dengan menggunakan peralatan
yang terdapat di test bed MARDI.
Test Bed merupakan makmal teknologi yang
dilengkapi mesin canggih dan bilik sejuk beku untuk kemudahan
pengeluaran berskala kecil bagi produk makanan terpilih.
Saintis PB, Nor Azmah Umar menjelaskan,
kebiasaannya usahawan akan diberikan kursus pembuatan atau dipanggil
sebagai latihan sangkut sebagai permulaan untuk mendapatkan ilmu
kemahiran menghasilkan produk-produk yang berpotensi dikomersialkan.
“Mereka akan datang dan buat produk mereka
sambil dibimbing dan dipantau oleh pakar-pakar dari MARDI untuk
menghasilkan produk yang dengan cara yang betul serta berkualiti tinggi
dengan bayaran sebanyak RM100.
“Lama-lama bila ada yang dah pandai dia
boleh buat sendiri produk tersebut dan jika dia tidak mampu lagi membeli
mesin yang diperlukan untuk penghasilan produk tersebut, dia boleh
menggunakan peralatan yang terdapat di makmal berkenaan ,” katanya.
Sementara itu, Pengurus Test Bed, Nurul Lieyana Ibrahim berkata,
sekiranya usahawan telah menjalani latihan sangkut, mereka boleh
menggunakan makmal berkenaan selama 30 hari dalam setahun dan hanya
perlu membayar bil utiliti sahaja.
Menurutnya, sesi latihan yang memuatkan 15
usahawan pada satu-satu masa itu mempunyai objektif yang jelas untuk
membantu menyelesaikan masalah usahawan dari segi penghasilan produk dan
teknikal.
Bantuan yang diberikan adalah secara
berterusan sehingga usahawan mencapai keuntungan memberangsangkan dan
mampu untuk membeli mesin mereka sendiri dengan bimbingan daripada
pakar.
Sehingga kini, MARDI Kuala Terengganu telah
berjaya melahirkan 23 orang usahawan bimbingan yang berjaya mengukuhkan
perniagaan di negeri tersebut.
Dalam perkembangan terkini, pihaknya
menggalakkan usahawan untuk menghasilkan Surimi yang dilihat mampu
dikomersialkan sebagai produk makanan halal memandangkan penghasilan
produk itu hanya dimonopoli oleh kaum bukan Islam sebelum ini.
MARDI bantu tambah baik perniagaan
Bagi Pengarah Urusan Sinku Food Industries Sdn. Bhd., Zalehah Mohamad, MARDI telah memainkan peranan yang penting dalam memacu perkembangan dunia perniagaan keropoknya.
Katanya, dengan mendapatkan bimbingan MARDI
sejak 13 tahun yang lalu, pelbagai perubahan dan penambahbaikan yang
telah dilakukan oleh agensi berkenaan dalam membantunya memasarkan
produk ke pasaran yang lebih luas.
Beliau yang juga merupakan usahawan
bimbingan MARDI, kini telah mempunyai kira-kira 43 kiosk keropok lekor
di bawah jenama Leko-leko di seluruh negara.
Berkongsi pengalaman, usahanita berusia 56
tahun itu berkata, pada awalnya, beliau memulakan perniagaan
menghasilkan keropok lekor kerana mempunyai minat yang dan didorong oleh
senario industri keropok lekor yang agak suram ketika itu.
Katanya, permintaan terhadap keropok lekor
sangat tinggi, tetapi bekalan tidak dapat memenuhi permintaan pasaran
kerana produk makanan tersebut diusahakan secara kecil-kecilan sahaja.
Justeru, beliau bertekad mahu mengusahakan
memasarkan keropok lekor dalam skala yang besar bagi memenuhi kehendak
pasaran dan pengguna.
Setelah tiga tahun menjalankan perniagaan,
beliau membuat keputusan untuk mendapatkan bimbingan daripada MARDI
untuk menghasilkan keropok lekor yang lebih tahan lama.
“Ketika itu, banyak permintaan daripada pelanggan yang mahukan keropok lekor yang lebih tahan lama.
“Oleh itu, saya meminta MARDI untuk
menghasilkan keropok lekor yang lebih tahan lama dan dari situ lah lahir
keropok lekor rangup yang saya usahakan sekarang,” ujarnya.
Tambahnya, bantuan dan bimbingan daripada
MARDI juga telah membantu merancakkan perusahaan keropoknya yang
terletak di Kawasan Perindustrian Chendering, Terengganu.
Menurutnya, produk terbaharunya iaitu
keropok berasaskan ayam yang dihasilkan oleh MARDI mendapat sambutan
yang menggalakkan daripada pengguna kerana ia menggunakan isi ayam
sebenar dan tanpa bahan perisa.
“Sejak dipasarkan beberapa bulan yang lalu,
kami mendapat maklum balas yang positif daripada pelanggan yang
menyukai keenakan keropok tersebut.
“Keropok ayam yang diletakkan di premis
dalam kompleks lapangan terbang juga sangat laku dan habis terjual dalam
masa yang singkat.” jelasnya.
Untuk perancangan masa hadapan, Zalehah
berkata pihaknya berminat untuk memasarkan produk-produk berkualiti ini
ke pasaran luar negara.
Penyelidikan dan pembangunan makanan
Selain menyediakan khidmat nasihat,
bimbingan dan latihan, agensi tersebut turut menjalankan penyelidikan
dan pembangunan (R&D) dalam meningkatkan kualiti makanan untuk
dikomersialkan.
Saintis Pusat Penyelidikan Sains Makanan MARDI, Nor Salasiah Mohamed
berkata, pihaknya menjalankan penyelidikan yang lengkap terhadap produk
makanan berkaitan ikan untuk membantu usahawan menambah varieti produk
mereka.
Menurutnya, kajian yang dijalankan
termasuklah berkaitan mikrobiologi, nilai pemakanan dan jangka hayat
bagi memastikan ia boleh bertahan selama setahun.
“Kita di sini akan menjalankan penyelidikan
makanan sekiranya ada permintaan daripada usahawan untuk menambah baik
produk hasilan mereka untuk dikomersialkan ke pasaran yang lebih besar.
“Selain itu, setelah R&D dijalankan,
kita juga akan memberikan cadangan pembungkusan kepada usahawan untuk
memelihara jangka hayat produk untuk tempoh masa yang lebih panjang,”
ujarnya.
Terbaharu pihaknya berjaya menghasilkan
teknologi pemprosesan keropok segera ayam dengan mencipta formulasi
keropok yang menggunakan isi ayam dan berkemungkinan ia adalah produk
pertama di di negara ini yang menggunakan isi ayam.
Katanya, lambakan produk makanan berasaskan
ayam yang berada di pasaran ketika ini kebanyakannya hanya menggunakan
perisa dan bukan daripada isi ayam yang sebenar.
“Ia juga adalah permintaan daripada
usahawan iaitu Sinku Food Industries Sdn. Bhd. yang meminta kita
menjalankan penyelidikan untuk menghasilkan varieti baharu memandangkan
keropok ikan mempunyai masalah pengembangan.
“Jadi, kita menggantikannya dengan
penggunaan isi ayam dan mendapati masalah itu telah dapat diatasi dengan
nilai pengembangan keropok sehingga 73 peratus kerana ayam mengandungi
protein yang tinggi iaitu sekitar 16 peratus,” jelasnya.
Penyelidikan tersebut telah dijalankan selama setahun dengan peruntukan RM49,000 daripada Mara.
Menurutnya, kebanyakan penyelidikan yang
dijalankan adalah bertujuan untuk menyelesaikan masalah-masalah yang
dihadapi oleh usahawan dalam menghasilkan produk-produk yang berkualiti
tinggi.