BAHAGIAN PENGAJIAN PENGURUSAN (BPP), PERBADANAN HAL EHWAL BEKAS ANGKATAN TENTERA (PERHEBAT)

Carian Maklumat Di Sini...
Google

BAHAGIAN PENGAJIAN PENGURUSAN

Bahagian Pengajian Pengurusan adalah bahagian yang bertanggungjawab berkaitan dengan bidang keusahawanan di PERHEBAT. Bahagian ini menguruskan dua kursus latihan peralihan iaitu Kursus Pembangunan Usahawan Industri Kecil dan Sederhana ( 6 bulan) dan Kursus Peruncitan (6 bulan) serta menerapkan Nilai Tambah Keusahawanan (2 minggu) untuk kursus-kursus teknikal seperti automotif, binaan, perhotelan, katering dll.

Kursus Pembangunan Usahawan IKS adalah kursus latihan peralihan yang dapat membimbing bakal-bakal pesara tentera dalam ilmu keusahawanan selepas mereka bersara nanti. Banyak pendedahan dalam dunia keusahawanan diberikan agar mereka dapat menguruskan karier masing masing selepas tamat perkhidmatan. Tips dan rahsia perniagaan diberikan kepada mereka yang mengambil kursus IKS di PERHEBAT.

Tuesday, December 27, 2016

Sessi majlis orientasi pelatih Kursus Usahawan IKS siri 4/2016




Galeri Karnival Iks siri 3/2016








Wednesday, November 2, 2016

3 Elemen Penting Sebelum Buat FB Ads Yang Ramai Orang Terlepas Pandang

Betul ke…
Nak buat Facebook Ads ni kacang sangat! Klik sana, klik sini dah jadi…
Senang Jer Buat Facebook Ads Murah
Percaya tak…
Kenyataan tersebut memang betul!
Nak lancarkan kempen memang mudah.
Namun persoalannya adalah…
Adakah kempen itu bakal berjaya atau hanya ke laut?
Ha…
Nak pastikan kempen tersebut berjaya, tidaklah semudah itu.
Ada beberapa elemen penting yang anda perlu tau untuk pastikan setiap kempen yang anda buat berjaya.

3 Elemen Penting Sebelum Lancarkan Apa-Apa Kempen Pemasaran

Dalam artikel kali ini, saya akan kongsikan 3 elemen penting yang anda perlu siapkan sebelum anda nak lancarkan apa-apa kempen; tak kisah lah di Facebook, Google mahupun secara offline.
Ketiga-tiga elemen ini sangat penting dan sering saya tekankan dalam mana-mana kelas yang saya adakan.
Kalau kami nak buat kempen untuk klien pun, kami akan kaji 3 elemen ini habis-habisan untuk pastikan kempen tersebut berjaya capai objektif dan target yang ditetapkan.

Elemen #1 – Kenal Pelanggan

Ini elemen yang paling penting. Pastikan anda baca & fahamkan betul-betul.
Anda mungkin biasa dengan situasi di bawah:
Ali: Abu, kau nak jual ubat kurus kau ni dekat siapa?
Abu: Aku nak jual ubat ni pada semua orang yang nak kurus.
Nampak tak?
Ini kesilapan yang paling common; tak betul-betul kenal pelanggan yang mereka inginkan.
Kempen pemasaran anda hanya bakal membuahkan hasil jika anda kenal pelanggan anda lebih dari mereka kenal diri mereka sendiri.
Ada beberapa cara yang boleh digunakan untuk anda kenal pelanggan yang anda nak.
Salah satunya adalah dengan menggunakan Customer Avatar.

Customer Avatar – Cara Kenal Pelanggan

Penting Kenal Siapa Pelanggan Yang Anda Nak
Ada 2 bahagian penting dalam Customer Avatar ni:
  1. Demografi
  2. Psikografi
Demografi pelanggan adalah mengenai diri pelanggan contohnya jantina, umur, pekerjaan dan di mana mereka tinggal.
Psikografi pelanggan pula ada mengenai psikologi mereka seperti impian, ketakutan dan masalah yang mereka hadapi mereka (contoh seperti gambar di bawah).
Contoh Data Customer Avatar
Ok, ini contoh avatar pelanggan untuk produk kurus.
Demografi:
  • Lelaki
  • Umur 25
  • Tinggal di Kuala Lumpur
  • Kerja sebagai pegawai kerajaan.
Psikografi:
  • Impian untuk kurus sebab nak berkahwin dalam masa lagi 3 bulan.
  • Mereka takut nanti bila bersanding dan bila ambil gambar nampak perut buncit.
  • Masalahnya adalah mereka sudah cuba pelbagai jenis diet dan senaman tapi berat badan masih tidak turun.
Untuk hasilkan avatar pelanggan, anda perlu buat sedikit kajian.
Kajian boleh dibuat melalui:
  • Pembacaan di blog-blog (terutamanya bahagian komen)
  • Forum
  • Facebook
  • Amazon

Elemen #2 – Copywriting

Ayat Iklan Yang Power Penting Untuk Hasilkan Jualan
Copywriting dalam bahasa mudah adalah ayat jualan.
Ramai yang menganggap copywriting adalah ayat power dan manis persis gula-gula.
Sebenarnya, copywriting hanyalah ayat yang ditulis menggunakan bahasa yang tepat, konten yang padat dan ditujukan pada orang yang tepat.
Bahasa yang tepat ya, bukan ayat power atau janji manis.

Hint: Kalau anda dah buat Customer Avatar dengan betul, anda akan tau apa bahasa dan ayat yang anda perlu gunakan supaya prospek terus serah duit pada anda.

Pelanggan Bukan Nak Beli Produk, Tapi…

Ini lagi satu benda penting bila anda tulis ayat iklan; anda kena tau apa sebab sebenar pelanggan membeli produk anda.
Apa sebenarnya yang mereka nak?
Apa tujuan utama mereka beli produk tersebut?
Pelanggan sebenarnya beli something yang anda jual sebab dia nak dapatkan manfaat daripada produk tersebut.
Manfaat itulah yang mereka nak sangat.
Jadi ayat iklan yang efektif adalah yang menekankan tentang manfaat yang pelanggan akan dapat daripada produk tersebut.
Anda perlu terangkan bagaimana manfaat produk dapat menyelesaikan masalah yang pelanggan sedang hadapi.
Nah, ini beberapa lagi tips tambahan untuk ayat iklan yang bagus:
  • Mengikut struktur yang teratur  (ada flow dia)
  • Mudah dibaca (bukan guna bahasa bombastik yang saintis dan doktor jer faham)
  • Ditulis menggunakan bahasa percakapan pelanggan kita (tak semestinya terlalu formal)
  • Cukup sekadar 3-5 baris sahaja untuk setiap perenggan
Dan ini antara tips paling penting yang anda wajib ingat.
Luangkan masa secukupnya untuk hasilkan tajuk yang boleh menangkap perhatian prospek dan membuatkan mereka tertanya-tanya dan ingin teruskan membaca.
Buat beberapa split testing untuk lihat tajuk mana yang paling banyak orang klik dan baca.
70% dari pelanggan membaca ayat iklan kerana tajuk. Jika tajuk tak menarik, pelanggan tidak akan membaca pun ayat iklan anda.

Elemen #3 – Gambar

Tahukah anda bahawa anda hanya ada 3 saat untuk mencuri perhatian prospek?
Sebab itu, gambar iklan memainkan peranan yang sangat penting khususnya untuk iklan di Facebook (yang sangat visual)
Kalau gambar tak menarik, prospek confirm tak perasna pun iklan anda.

Macam Mana Rupa Gambar Yang Bagus

Gambar iklan harus ada kaitan dengan tajuk iklan dan produk (bukan untuk menipu prospek supaya klik iklan anda).
Gambar yang bagus adalah gambar yang jelas menggambarkan produk yang anda jual atau apa masalah yang anda ingin selesaikan (dan untuk siapa).
Anda tak semestinya kena upah designer untuk tolong design kan gambar.
Kadang-kadang gambar yang ditangkap secara candid lebih mudah menarik perhatian prospek dan menyentuh emosi mereka.

Kesimpulannya…

Just untuk recap semula, ini adalah 3 elemen yang perlu ada untuk pastikan kempen pemasaran anda berjaya.
  • Kenalpasti pelanggan yang anda nak
  • Tulis ayat iklan yang tepat untuk pelanggan tersebut
  • Guna gambar yang menarik untuk curi perhatian prospek
Kalau terkurang mana-mana eleman, insyaAllah kempen anda bakal ke Laut China Selatan…

Sekejap! Artikel Ini BUKAN Percuma…

Artikel ini bukan ditulis ‘percuma’ untuk anda baca sorang-sorang jer.
Pastikan anda klik butang Share sebagai tanda terima kasih dan juga untuk manfaat rakan-rakan anda yang lain.

Sumber: https://firdausazizi.my/elemen-penting-untuk-kempen-berjaya/

LEVEL USAHAWAN YANG ANDA PERLU TEMPUH


Sebut mengenai usahawan, pasti kita terbayangkan peniaga yang bersama kereta besar dan bisnes yang
stabil, sudah mempunyai banyak cawangan dan berjaya. Tetapi sebenarnya banyak tahap yang perlu
ditempuhi sebelum usahawan mencapai tahap itu. Berikut adalah stage atau tahap usahawan yang perlu
lalui:

Busy Workers In An Office Working Together On A Project
1) BEGINNER
Biasanya beginner adalah orang yang masih bekerja dan mahu menjana pendapatan sampingan. Level
ini agak mencabar keimanan seseorang usahawan kerana perlu membahagi kepada dua komitmen.
Dengan ilmu yang tidak mencukupi dan semangat mudah luntur, banyak usahawan tersungkur dijalan
ini. Bak kata pepatah, hangat-hangat tahi ayam.
Ada yang mulakan dengan menjadi agen dropship atau bekerja dibawah orang lain. Tengok dan
perhatikan cara orang lain bekerja, ianya pengalaman yang sangat berharga dan berguna.
Terdapat juga yang masih tercari-cari pekerjaan atau yang mengisi masa menganggur dengan berniaga.
Level beginner inilah masa untuk mendapatkan kaedah pemasaran, strategi bisnes, cara mendekati
pelanggan dan networking. Cara inilah lebih berkesan untuk menimba ilmu, melalui pengalaman bekerja
dengan orang lain atau persendirian.

man-1071770_1920
2) PEMILIK TUNGGAL
Tahap seterusnya adalah pemilik pensendirian. Selepas lepas tahap beginner, usahawan mula mahu
mendaftar nama syarikat sendiri secara sah dan kini mula mahu serius, bukan main-main dan
memberikan komitmen sepenuhnya. Semua benda dibuat sendiri daripada memikirkan barang yang
mahu dijual, cara marketing dan berhubung dengan pelanggan semua dilakukan berseorangan.

Young businessman using PC and phone
3) BOS
Seterusnya setelah bisnes semakin baik, usahawan mula mahukan pembantu kerana tidak menang
tangan. Pembantu akan mengikut arahan bos tetapi bos tidak mencurahkan sepenuh kepercayaan
kepada pekerjanya. Semuanya akan dipantau oleh si bos. Tanggungjawab bos kini bertambah, perlu
memikirkan hal ehwal pekerja, pengurusan pekerja dan seimbangkan antara sales dengan production.
Bos perlulah menjadi leader yang bagus dan tunjukkan role model yang boleh dicontohi.


Rear View Of The Relaxing Businessman With Crossed Hands Behind
4) CEO
Di level ini ceo mula menyerahkan tugas-tugas dan kepercayaan kepada orang bawahnya. Meeting
biasanya dilakukan seminggu sekali atau sebulan sekali bagi memantau. Mereka kini tidak lagi secara
direct menjalankan perniagaan, tetapi memikirkan mula memikirkan untuk menambah francais dan
cawangan bagi mengembangkan perniagaan. Mereka memikirkan risiko mendatang, melakukan
pelaburan dalam bisnes lain dan perancangan masa hadapan syarikat.


TrainTheBrave2
5) KORPORAT
Ini tahap tertinggi untuk CEO atau president syarikat akan ambil peluang dan melakukan pelaburan yang
tinggi. Mereka tidak lagi memikirkan hal-hal yang kecil tetapi merangka masa depan syarikat bertahun-
tahun kehadapan. Peluang yang ada untuk akan diambil walau risikonya besar. Menjual dan membeli
bisnes bukan lagi asing bagi tahap korporat.
Di http://www.usahawan.com/ kami menawarkan pakej-pakej perniagaan dan juga mencipta peluang
perniagaan baru untuk peniaga kecil & sederhana.

Wednesday, September 28, 2016

Iklan Takde Respon? Anda Wajib Heret, Tampar dan Jentik Prospek Anda Sekarang!

Dah buat ads tapi takde respon?
Anda wajib heret prospek anda sekarang!
cowboybeingdraggedbehingahorse

Pangggg! (Tampar prospek Anda)

Jentik mereka!
Sekarang juga!
Eh? Kenapa pula?
Ya la, anda dah keluar duit buat ads, tapi mereka tak beri respon, kalau ada pun sekadar like je.
Artikel ini khas untuk anda yang sudah buat iklan, tapi tak ada respon yang bagus.
Tahu tak kenapa iklan anda di penuhi jemaah cengkerik Afrika? (*krik*krik*krik)
cricket-inline
Sebab anda abaikan 3 langkah penting masa tulis ayat jualan. 3 langkah ini adalah heret, tampar dan jentik.

#1- Heret Prospek Anda

Anda sedar tak, dalam sehari berapa puluh iklan yang singgah di newsfeed FB?
Apa yang best sangat dengan iklan anda sampai prospek anda perlu beri perhatian pada iklan anda?
Tahu kenapa prospek anda tidak respon pada iklan anda?
Sebab prospek anda tak baca iklan anda. Anda tidak heret mereka untuk baca iklan anda.
Sabar, tenang dan simpan dulu blur tu dalam poket.
Biar saya terangkan.
Heret disini bukan heret betul-betul. ianya hanyalah sebuah analogi. Haha…
Apa yang saya maksudkan adalah anda perlu hasilkan headline yang ada kuasa untuk menarik perhatian prospek.
Headline yang ada daya tarikan persis magnet.
Tanpa headline yang menarik perhatian, iklan anda pasti diabaikan.
Fakta: 80% dari prospek membaca iklan anda kerana tajuk.
Untuk menghasilkan headline yang menarik, anda boleh guna fakta yang mengejutkan atau gimik pada headline.
Kalau perasan, headline artikel ini juga menggunakan unsur gimik.
Selain itu, anda boleh juga gunakan nombor dan nama orang. Mengikut kajian, headline yang ada nombor boleh meningkatkan potensi iklan anda.
Contoh:
Ketahui bagaimana En K menjana RM 12,110 sebulan dengan hanya online depan pc sahaja
Amaran: Sila guna teknik ini berdasarkan testimoni sebenar. Penipuan adalah perbuatan Haram disisi Allah.

#2- Tampar Prospek Anda Sepantas 110 KM/J

maxresdefault
Okay, anda dah heret prospek anda untuk baca iklan anda.
Jadi, apa langkah seterusnya?

Seterusnya, tampar prospek anda laju laju.

Saya tahu anda mungkin blur. Nak tampar macam mana ya?
Okay, tampar disini bermaksud sedarkan prospek anda yang mereka ada masalah dan mesti diselesaikan segera.
Mereka perlu dapatkan produk anda segera.
Caranya adalah, anda boleh perbesarkan masalah mereka dan tembak mereka dengan soalan-soalan yang boleh buatkan mereka berfikir.
Contoh:
5 tahun yang lepas, berapa gaji anda?
Berapa pula gaji anda hari ini?
Berapa je peningkatan income anda dalam masa 5 tahun? RM200? Rm300?
Ekonomi makin mencabar, kalau harapkan kerja sedia ada memang susah.
Anda tahu tak, seramai 12,542 pekerja sektor Oil anda Gas dibuang kerja? 36 cawangan bank dijangka tutup dalam tahun ini?
Apa saya maksudkan, anda wajib sediakan Plan B untuk income anda sekarang!
Okay, ini hanya contoh ringkas. Anda mungkin boleh cuba sesuaikan dengan produk atau servis anda.

#3 – Jentik Prospek Anda

Dah heret dan dah tampar laju-laju? Masih ada yang kurang lengkap…
Anda belum jentik prospek anda.
Untuk merangsang keinginan membeli prospek anda, anda perlu jentik hati mereka.
100% people make decision to buy because of emotion-Brian Tracy-
Iklan yang semata-mata mengandungi maklumat tidak boleh memukau prospek anda.
Anda kena jentik hati mereka dengan memainkan emosi dalam ayat jualan.
Anda boleh masukkan unsur-unsur ketakutan dalam ayat iklan anda.
Selain itu, anda juga boleh gunakan unsur inspirasi dan impian untuk merangsang prospek anda untuk membeli produk anda.

Kita Recap Semula…

Mulai saat ini, anda perlu heret, tampar dan jentik prospek anda.
Kita recap semula apa yang telah saya kongsikan tadi.
  1. Hasilkan tajuk yang boleh mernarik perhatian prospek anda untuk membaca.
  2. Sedarkan prospek anda yang mereka ada masalah dan perlu diselesaikan dengan segera.
  3. Sentuh emosi prospek supaya mereka membeli produk anda.

Nota Kaki:

Segala contoh yang diberikan hanyalah untuk tujuan perkongsian. Tiada kaitan dengan sesiapa yang masih hidup atau sudah meninggal dunia.

Ada Belajar Sesuatu?

Pastikan anda klik butang Share supaya rakan-rakan anda juga boleh belajar dan beroleh manfaat.
 Kredit to: https://firdausazizi.my/ads-takde-respon/

Anda Buat Bisnes Online? Anda Wajib Tahu Tentang Prinsip Paus

Dalam pemasaran, jadilah paus dan bukannya ikan bilis!!



1211255837062

Ya! Kena jadi paus. Eh? Macam mana tu ya?

Baik, baca dengan teliti dan hadam baik-baik.
Ceritanya, ikan paus dan ikan bilis hanya satu analogi.
Sekarang, anda cuba bayangkan anda adalah penjual ikan bilis.
Andai kata ada orang curi seekor ikan bilis yang anda jual, ya seekor ikan bilis anda telah dicuri…
Adakah anda sedar seekor dari longgokan ikan bilis anda telah dicuri?
Kemungkinan besar tidak, anda tidak perasan pun.
Lagi pun seekor je pun, siapa yang kisah? Kalau perasan pun apa anda nak buat? Nak report polis?
Silap-silap mereka ketawakan anda. Haha…
Cuba pula bayangkan, anda jual ikan paus. Kemudian, ikan paus yang anda jual telah dicuri.
Adakah anda perasan?
Saya rasa bukan je perasan, tapi sebelum sempat dicuri lagi pencuri tu akan ditangkap.

Jadi, apa kaitan analogi di atas dengan bisnes online?

1002wwwabreach1441877871
Senang saja, dalam aktiviti pemasaran anda perlu jadi unik.
Jadilah seperti paus. Cipta imej dan brand anda yang tersendiri.
Tulis copywriting sendiri, yang unik.
Kalau copywriting pun anda tiru, sah anda ibarat seperti longgokan bilis di pasar malam.
Okay, selain dari copywriting perkara yang sering menjadi persoalan adalah interest apa yang paling bagus untuk digunakan?
Balik-balik blur fikir nak guna interest apa. Pernah tak cuba untuk tidak gunakan sebarang interest? Apa kata anda cuba sekarang.
“Ehhh!? Tapi semua orang kata interest la paling penting masa nak setting FBads.”
Ya, semua orang kata begitu.
Anda boleh ikut apa yang ramai orang buat dan terus letakkan diri anda untuk berada dalam longgokan ikan bilis.
Atau anda boleh pilih untuk “Be Different” dan menjadi unik seperti ikan Paus.

Dari hari demi hari, makin ramai peniaga yang gunakan FBads.

Pesaingan makin ketat.
Anda boleh lihat sendiri, berapa banyak iklan yang lalu di newsfeed FB anda.
Ini bukan tahun 2010, iklan yang lalu boleh dikira.
Kalau iklan anda sama je seperti kebanyakan iklan yang ada, apa yang unik?
Apa sebab prospek perlu beri perhatian pada iklan anda?
Saya saran amalkan prinsip paus dan jadi unik supaya kempen pemasaran anda menjadi perhatian prospek.
Tapi, kalau anda tetap memilih untuk terus tiru dan jadi seperti kebanyakan orang, itu juga hak anda.
Pilihan di tangan anda!

Jadi Unik & Kongsikan Artikel Ini!

Anda dah baca artikel ini sampai habis. Dan saya yakin anda ada belajar sesuatu.
Sudilah kiranya anda klik butang Like & Share post ini untuk manfaat rakan-rakan anda yang lain.

Formula Mudah Untuk Hasilkan Headline Power Sepantas 7 Saat

“Aduh! Apa nak tulis untuk ayat iklan ni?”
Ini soalan yang kemungkinan biasanya berlegar dalam fikiran masa nak tulis ayat iklan.
Dah tulis, delete.
Tulis lagi, delete.
Kadang-kadang hampir sejam tenung je skrin.
Blur sebab idea tak keluar-keluar.
Betulkan?

cara tulis headline copywriting power

Sebenarnya, anda tak ada idea untuk tulis ayat iklan sebab anda tidak kenal segmen pelanggan anda.
Kenali segmen pelanggan anda dahulu sebelum buat iklan.
Kemudian, fokus pada headline @ tajuk sebelum mula menulis ayat iklan yang lengkap.
Headline yang bagus adalah yang ada kemampuan untuk menarik perhatian prospek.
Fakta! 80% dari prospek buat keputusan untuk beri perhatian atau tidak pada iklan selepas membaca headline.
Jadi, kalau headline anda tidak menarik perhatian, anda telah kehilangan 80% dari prospek anda.

Macam Mana Nak Cari Idea Untuk Headline?

Untuk mula tulis headline yang menarik perhatian, anda perlu kenal dulu siapa segmen pelanggan anda.
Dan anda perlu pastikan, satu ayat iklan hanya sesuai untuk satu segmen pelanggan sahaja.
Ini soalan pertama yang anda perlu tanya pada diri anda sebelum tulis copywriting adalah:
“Siapa yang perlukan produk aku?”
Dengan bertanya soalan ini anda dapat menjimatkan 50% dari masa anda untuk menulis headline.
Anda perlu tahu, satu copywriting hanya sesuai untuk satu segmen pelanggan.
Sebagaimana mana satu saiz baju hanya sesuai untuk satu saiz badan sahaja. Tak ada satu saiz baju pun yang sesuai untuk semua saiz badan.
Kalau satu-satu copywriting anda tulis untuk lebih dari satu segmen pelanggan, copywriting anda kemungkinan besar iklan anda ke laut.
Jadi, anda perlu pilih satu segmen pelanggan sebelum anda tulis headline.
“Alaaa… Tuan, saya pening la. Segmen pelanggan tu menatang pa pula? Huhu…”
Segmen pelanggan adalah kepada siapa yang kita nak jual produk kita.
Okay, nak mudah faham saya beri satu contoh.
Ini 3 segmen pelanggan untuk produk ‘Serum Rambut’:
  1. Wanita bertudung yang ada masalah keguguran rambut
  2. Lelaki yang keguguran rambut sebab faktor usia
  3. Lelaki keguguran rambut sebab faktor genetik
Okay, anda sudah tahu segmen-segmen pelanggan yang perlukan produk anda.
Lepas tu, pilih satu segmen yang anda nak sasarkan.
Pilih satu saja segmen pelanggan.
Kalau anda nak jual kepada segmen lain, anda perlu tulis copywriting lain.
Dalam contoh ini, saya nak pilih segmen pelanggan wanita bertudung yang ada masalah keguguran rambut.
Ini Formula Mudah Untuk Tulis Headline
[Produk] + [Segmen Pelanggan] + [Masalah]
Dalam contoh ini:
Produk: Serum rambut
Segmen Pelanggan: Wanita bertudung
Masalah: keguguran rambut.
Kemudian, susun ayat dan jadikan satu headline.
Contoh Headline:
Serum Rambut Khas Untuk Wanita Bertudung yang Ada Masalah Keguguran Rambut
Sekarang, cuba anda gunakan formula ini untuk hasilkan headline bagi ayat iklan anda.
Rasanya tak sampai pun 7 saat, anda dah dapat siapkan headline.
Sebenarnya, nak tulis headline ni kejap je. Tapi, proses nak buat research untuk cari segmen itu yang biasanya mengambil masa.

Ada Belajar Sesuatu?

Pastikan anda Share artikel ini untuk manfaat rakan-rakan anda yang lain.
 Artikel ini adalah olahan semula dari perkongsian Aqif Azizan di program OBAC BizNet Challenge. Konten asal boleh dirujuk di Blog Copywriting Danial Arif.

Cara Mulakan Bisnes Online Anda Sendiri Dengan 3 Langkah Mudah!

Cara Mulakan Bisnes Online Dengan Mudah
Sejak kos sara hidup semakin meningkat, ramai yang mula mencari cara untuk mulakan perniagaan sambilan tanpa kos ataupun dengan modal yang minima.

Formula tersebut diberi nama Langkah 3P.

Formula Mulakan Perniagaan Internet Dengan Mudah

Ini adalah 3P yang terkandung dalam Langkah 3P.

P – Produk

P yang pertama semestinya adalah produk atau perkhidmatan yang kita nak jual.
Kalau takde produk, macam mana nak buat bisnes kan?
Untuk perniagaan sambilan, Tuan Irfan Khairi galakkan cari satu produk berdasarkan minat ataupun hobi kita.
Bila kita jual sesuatu yang kita minat, yang kita ada passion, biasanya kita akan lebih bersemangat and seronok.
Jangan terlalu mudah terikut-ikut dengan bisnes yang orang lain buat.
Contoh:
Kita nampak orang jual simkad macam best jer.
Macam senang jer dia dapat ratus-ratus atau ribu-ribu sebulan.
Itu dia…
Kita belum tentu.
Lagi satu cabaran kalau jual produk yang kita tak minat dan kadang-kadang tak pernah cuba pun adalah kita akan mudah putus asa bila gagal dapatkan jualan.
Saya sendiri pernah hadapi masalah yang sama dulu (2 bisnes tutup kedai tak sampai 3 bulan).

P – Platform

Bila anda dah tentukan apa produk atau perkhidmatan yang anda nak jual, tibalah masa untuk anda pilih apa platform yang anda nak guna.
Contoh platform (ataupun bahasa lain – channel pemasaran) adalah:
  1. Facebook
  2. Instagram
  3. Twitter
  4. Blog
  5. Email
  6. Minisite
  7. Dan banyak lagi…
Tuan Irfan Khairi nasihatkan supaya kita mula dengan platform yang kita dah biasa guna.
Contohnya kalau kita dah memang familiar dengan Facebook & Instagram, guna jelah 2 platform tersebut dulu.
Tak perlu bazir masa nak cuba buat website, blog, shopping segala bagai yang kita memang tak pernah cuba pun sebelum ini.
Bila dah maju dan nak berkembang, barulah kita explore platform-platform lain yang dirasakan sesuai untuk bisnes kita.

P – Pemasaran

Produk dah ada…
Platform pun kita dah pilih.
Sekarang masanya untuk kita mula mempromosikan produk kita.
Setiap platform ada teknik promosi yang tersendiri.
Cara promosi di Facebook, tak sama dengan cara di Instagram.
Kalau guna Blog, lagilah berbeza berbanding dengan media sosial.
Jadi pastikan anda belajar cara promosi yang betul untuk setiap platform supaya anda tidak membazir masa mencuba macam-macam teknik secara semberono.

3 Fasa Penting Dalam Pemasaran

Bila sebut tentang pemasaran ataupun Marketing, saya rasa tak lengkap kalau saya tak kongsikan ilmu yang saya belajar daripada mentor saya, Dr Azizan Osman.
Kata beliau, bila kita buat Marketing, ada 3 fasa penting yang perlu kita lalui.

Fasa #1 – Buat Orang Tahu @ Kenal

Fasa pertama dalam pemasaran adalah untuk buat orang tau tentang produk atau servis kita.
Kalau orang tak tau, memang confirmlah mereka tak akan beli daripada kita.
Jadi kena sentiasa fikir macam mana nak orang tau yang kita jual produk sekian sekian.

Fasa #2 – Buat Orang Ingat

Kalau orang sekadar kenal kita, belum cukup bagus.
Sebab apa?
Sebab manusia ni cepat lupa!
Jadi kita kena buat pemasaran secara konsisten supaya orang sentiasa ingat kita.
Antara contoh yang bagus:
  1. Colgate – Sebut jer ubat gigi, mesti orang akan cakap Colgate
  2. Maggi – Walaupun ada banyak jenama mee segera di pasaran, Maggi adalah yang sentiasa menjadi sebutan
  3. Pampers – Kalau nak beli diapers jer, orang akan sebut ‘Pampers’
Itu antara contoh hebatnya strategi pemasaran yang mereka guna pakai sampai dah jadi sebati dalam minda pengguna.
Kalau untuk produk kosmetik pula, boleh tengok contoh teknik pemasaran produk Qu Puteh Pamoga dan juga brand D’Herbs.

Fasa #3 – Buat Orang Suka

Kalau orang kenal & ingat jer belum cukup untuk buatkan mereka membeli.
Sebab…
Kajian membuktikan manusia membeli disebabkan emosi.
Kalau orang tu benci & menyampah dengan kita, macam mana kita nak harapkan dia beli dengan kita?
Sebab itulah dalam fasa yang ke-3 ini, kita kena buatkan orang suka dengan kita.

Macam Mana Nak Buat Orang Suka?

Antara kesilapan yang biasa dibuat oleh ramai usahawan adalah terlalu asyik menjual ataupun hard selling.
Kalau kita asyik nak jual dan suruh orang beli, orang akan menyampah & bosan.
Strategi yang betul bila nak menjual (dan nak kekal lama dalam pasaran) adalah dengan berkongsi.
“Never Sell, Always Share.”
Strategi Mulakan Bisnes Tanpa Kos
Anda boleh berkongsi…
  1. Tips-tips percuma untuk selesaikan masalah prospek
  2. Manfaat dan juga kelebihan produk yang boleh membantu prospek
  3. Testimoni & feedback pelanggan anda
  4. Aktiviti bisnes anda
    • Tengah packing & hantar barang (tak kisah banyak ke sikit)
    • Tengah layan soalan-soalan prospek (sambil anda kongsikan jawapan)
    • Baru dapat Whatsapp dari customer cakap barang dah sampai (dan customer happy sangat)
Bila anda kerap berkongsi dan kurang menjual, orang bukan setakat kenal & ingat anda sebagai penjual produk sekian sekian…
Tapi kredibiliti anda akan meningkat dan orang juga akan suka dan tak sabar nak baca perkongsian anda yang seterusnya.
Dengan erti kata lain, secara tidak langsung, anda akan mula mempunyai peminat.
Senang ke senang nak jual sesuatu pada orang yang dah minat anda?
Kalau tak percaya, cuba tengok betapa mudahnya artis-artis mulakan bisnes dan sekejap jer dah berjaya buat sales ratus ribu malah ada yang jutaan ringgit sebab mereka dah ada peminat.

Langkah 3P + 3 Fasa Marketing = Kaching!

Sebagai kesimpulan, saya ulang semula apa isi penting dalam artikel kali ini.
Langkah 3P untuk mulakan bisnes online:
  • Produk
  • Platform
  • Promosi
3 Fasa Marketing:
  1. Kenal
  2. Ingat
  3. Suka
Dan matlamat utama bila buat marketing adalah untuk mendapatkan fans ataupun follower.
Bila dah ramai fans, kita tak perlu jual pun orang nak beli.

Ada Belajar Sesuatu?

Terima kasih sebab berjaya luangkan masa untuk baca sampai habis artikel ini. Saya harap ianya berbaloi!
Kredit to :https://firdausazizi.my/cara-mulakan-bisnes-online/

22 Tip Idea Penulisan Blog Pantas! (Infografik)


copyblogger

Membina sebuah blog merupakan suatu kerja yang amat mudah pada hari ini kerana hanya dengan 1 klik sahaja, sebuah blog telah siap disediakan dalam masa kurang 3 minit. Apa yang sukar ialah bagaimana untuk membina sebuah blog yang konsisten!

Lihat sahaja blog-blog autoriti seperti TechCrunch.com, Mashable.com, Copyblogger.com dan banyak lagi, mereka kerap mengemaskini artikel di blog mereka setiap hari. Pelawat blog-blog tersebut tidak jemu kunjungi dan membaca artikel yang ada di blog itu.
Tetapi.. Apa yang akan terjadi sekiranya anda tidak mempunyai idea untuk menulis di blog?
Usah bimbang, Copyblogger.com telah berkongsi tips yang agak menarik untuk anda jika secara tiba-tiba anda mengalami sindrom tiada idea untuk menulis di blog anda. Tiada lagi alasan untuk anda tidak mengemaskini blog anda!

Infografik berikut ada penyelesaiannya:


(Sumber grafik: Copyblogger.com)
Sumber: http://www.majalahniaga.com/terbongkar-22-tips-idea-penulisan-blog-pantas-infografik.html

Formula 3K

Formula ini yang beliau gunakan berkali-kali untuk memperoleh kejayaan dalam setiap blog yang dikendalikan. Maksud 3K ini adalah:
  • Kerja keras – Buat duit lumayan dengan blog mengambil masa yang lama. Ramai yang mengaku kalah sebelum bekerja keras.
  • Konsisten – Sentiasa bertindak setiap hari untuk meningkatkan jumlah pelawat, penerbitan artikel dan aktiviti-aktiviti yang membawa kepada kejayaan blog.
  • Keluar daripada zon selesa – Kebanyakan blogger bermula daripada rumah. Ia adalah zon selesa yang membuatkan kita liat untuk melakukan formula pertama iaitu kerja keras. Cari jalan penyelesaian untuk keluar daripada zon selesa setiap hari.
Sumber: http://www.majalahniaga.com/5-angka-sebulan-dengan-blog-10-tip-daripada-pengasas-oh-media.html

Tuesday, August 30, 2016

Berkongsi Pengetahuan, Cara Murah Untuk Mencapai Kejayaan Bersama

Ada tiga orang ahli silap mata, ahli silap mata A, B dan C. Mereka masing-masing mempunyai satu silap mata yang berbeza antara satu sama lain. Seorang ahli silap mata hanya mengetahui satu silap mata sahaja. Kemudian mereka berkongsi sesame sendiri silap mata yang mereka ketahui. Jadi, setiap ahli silap mata kini mempunyai tiga silap mata. Sudah tentu setiap mereka telah mengeluarkan kos tertentu untuk mempelajari silap mata masing-masing. Dengan saling bertukar pengetahuan, mereka turut mempunyai pengetahuan silap mata yang lebih banyak dan dapat menarik penonton yang lebih ramai tanpa mengeluarkan kos yang besar.

Dalam dunia perniagaan, kita tidak memiliki semua kepakaran yang ada. Mungkin ada yang hebat dalam pemasaran, ada yang pandai dalam pengeluaran, ada yang pakar teknologi sahaja, ada yang mengetahui tentang sumber tenaga manusia dan sebagainya. Bagaimanakah cara supaya semua pengetahuan ini dapat dipelajari oleh setiap ahli perniagaan? Jika perniagaannya sudah besar, mudah sahaja untuk mengeluarkan belanja dengan mengambil pekerja pakar atau perunding. Tetapi, bagi perniagaan kecil, perkara ini tentu menjadi beban utama dari segi kos dan waktu.

Untuk mengatasi masalah kos dan waktu, setiap usahawan yang mempunyai kepakaran masing-masing ini boleh saling berkongsi pengetahuan. Mereka boleh menubuhkan satu kelompok. Si A sebagai pakar pemasaran tetapi lemah dalam pengeluaran, boleh berkongsi pengetahuan dengan Si B yang berpengetahuan dalam pengeluaran tetapi lemah dalam pemasaran. Si C pula yang pakar dalam teknologi boleh saling berkongsi ilmu dengan Si D yang berpengetahuan dalam bidang sumber tenaga manusia. Maka terbentuklah satu kumpulan yang boleh saling menyokong dan saling membantu antara satu sama lain, demi kemajuan bersama..

Kaedah ini kerap digunakan oleh Master Mind Group. Mark Victor Hansen dan Robert Allen banyak menulis tentang ini dalam buku mereka “One Minute Millionaire” dan “Kekuatan dari Fokus”. Anthony Robbins mempraktikkan dengan membentuk Master Mind Group yang dianggotai usahawan-usahawan berpendapatan minimum USD$10 juta per tahun.
Idea untuk berkongsi pengetahuan ini dapat diterapkan dengan cara lain seperti berikut:

Bertukar-tukar koleksi buku, modul pembelajaran, ebook, CD dan lain-lain.
Saya pernah menggunakan cara ini bersama beberapa orang rakan. Setiap kali berjumpa, kami akan membawa sesuatu untuk saling bertukar, contohnya saya membawa buku Robert Allen “Multiple Streams of Income” manakala kawan saya membawa CD Roger Hamilton “Wealth Dynamic”.

Saling bertukar ilmu dari seminar atau latihan yang dihadiri.
Dua orang kawan juga boleh menghadiri seminar yang berbeza-beza, kemudian saling berkongsi pengetahuan yang diperolehi. Kawan saya pernah berkongsi dengan beberapa teman lain untuk mengumpul modal bagi membolehkan salah seorang dari mereka untuk berangkat mengikuti kursus oleh Robert Kiyosaki di Hawaii. Rakan yang menyertai kursus itu kemudian ditugaskan untuk mengajar semula pengetahuan yang diperolehinya tersebut kepada rakan-rakan lain yang tidak menghadiri kursus tersebut.

Membentuk Master Mind Group.
Kumpulan ini boleh dianggotai antara 5 hingga 7 orang sahaja dengan syarat, contohnya, perniagaan mereka mempunyai perolehan minimum sebanyak RM1 juta setahun dan dari bidang perniagaan yang berbeza. Kumpulan ini bertemu sebulan sekali dengan agenda menceritakan perkembangan dan masalah perniagaan yang dihadapi. Setiap anggota boleh memberi cadangan atau idea tentang masalah yang dihadapi oleh anggota yang lain.

Mengikuti mailing list perniagaan.
Di sini setiap anggota boleh saling berkongsi cerita dan informasi yang bermanfaat dengan anggota-anggota yang lain. Melalui mailing list juga anggota mungkin boleh diperkenalkan dengan hubungan perniagaan yang sedang dicari. Contohnya seorang pedagang dapat bertemu pembekal produk yang dicarinya. Mailing list juga dapat dilanjutkan secara “off air” seperti yang dilakukan oleh mailing list Marketing Club dan sebagainya. Saya sendiri berpendapat bahawa mengikuti mailing list sangat berfaedah.

Masih banyak yang dapat dilakukan untuk menggalakkan perkongsian ilmu demi kejayaan bersama. Mungkin anda juga sudah pun mengamalkannya. Sebagai penutup, saya ingin mengongsikan satu cerita menarik. Beberapa bulan yang lalu saya merancang untuk mengikuti kursus oleh Anthony Robbins di Singapura.

Kosnya adalah sekitar RM6,000 Dipendekkan cerita, saya pernah berkenalan dengan seseorang di sebuah seminar. Saya menceritakan rancangan saya tersebut. Dia menyarankan supaya saya membatalkan niat tersebut. Ini kerana, dia mempunyai dua modul yang akan disampaikan dalam kursus tersebut. Dia akan memberikan salinan notanya, dan saya hanya perlu membayar sedikit sahaja. Akhirnya, saya memperolehi modul tersebut dengan wang berjumlah RM30!

Mari kita saling berkongsi pengetahuan demi kejayaan bersama.
Semoga ini dapat membantu!
Sumber:usahawan.com

6 Tip Marketing Online Berkesan

Kunci dalam berkomunikasi dengan seorang pengunjung dan menjadikannya seorang pelanggan ialah dengan membina kepercayaan. Mungkin produk anda adalah yang terbaik di dunia atau peralatan pejabat yang paling membosankan, kedua-duanya dapat dijual secara online jika pengunjung tahu yang kamu adalah pengedar terbaik untuk produk atau perkhidmatan tersebut.

Kita selalu memberi nasihat tentang bagaimana untuk mendapat kepercayaan melalui review laman web, dan saya telah menyenaraikan nasihat-nasihat yang kami telah beri selama ini. Sudah tentu kepercayaan dapat juga dibina melalui cara-cara lain yang tidak tersenarai di sini, tetapi kami akan kongsikan tujuh terlebih dahulu.

1. Menggunakan bahasa yang jelas dan biasa
Perkara yang lazimnya diabaikan ini seringkali menyebabkan kekecewaan para pengunjung. Anda perlu bertutur dalam ‘bahasa’ mereka, bukannya melemaskan mereka dengan pengunaan spesifikasi teknikal yang anda sendiri tidak cukup fahami. Gunakan gaya penulisan yang jelas dan ringkas. Sentiasa fikirkan tentang para pembaca. Jangan terlalu fokus dalam memberitahu mereka apa yang anda mahu maklumkan, tetapi fokuskan lebih dalam memberi sebanyak mungkin sebab mengapa kualiti hidupnya akan menjadi semakin baik selepas membeli produk tertentu.

2. Kesaksian
Jangan memuji produk anda sendiri. Jika produk atau perkhidmatan anda betul-betul bagus, saya pasti anda akan dapat mencari orang lain untuk memuji-mujinya. Pastikan para pengunjung faham tentang kesaksian yang ditulis oleh pengguna sebenar, dengan menyenaraikan sekurang-kurangnya nama dan syarikat, malah gambar pengguna tersebut. Video juga merupakan satu lagi cara yang baik untuk merakamkan kesaksian. Pada pendapat saya, video kesaksian harus dipaparkan sekali dengan kesaksian bertulis.

3. Tanda pengesahan (Verified Sign)
Semua orang dapat membuat satu tanda pengesahan, jadi jangan biarkan diri anda tertipu dengan tanda-tanda pengesahan. Tetapi majoriti daripada pengunjung memang percaya akan kenyataan seperti “Pendandan rambut paling dihargai di Mississippi” atau “Tukang Paip Terbaik 2006”. Wah, saya sangat tidak menyukainya. Tetapi apabila tanda-tanda ini adalah daripada syarikat-syarikat ternama, ia sememangnya akan menambah nilai kepada sesebuah kedai web.

4. Sertakan Alamat Fizikal
Ini perkara yang sangat mudah: orang ramai ingin tahu bahawa adanya tempat untuk dikunjungi sekiranya masalah berlaku (jika ada). Mempunyai kedai sebenar selain daripada kedai web adalah lebih baik, lebih-lebih lagi jika ramai pelanggan tempatan.

Di Netherlands, digitalstreet.nl telah menjayakan konsep ini, walau pun mereka berlokasi di barat daya Netherlands, orang ramai datang dari seluruh Netherlands kerana mereka lebih senang membeli produk dari gedungnya. Ada banyak lagi kisah yang sama, tetapi sekiranya anda tidak mahu berbuat demikian, hanya dengan menyertakan alamat anda pada laman daftar keluar akan menambahkan kepercayaan pelanggan.

5. Apa yang berlaku selepas daftar keluar?
Selalunya timbul perasaan teragak-agak dalam semua keputusan pembelian: sejurus sebelum anda mengklik butang “Bayar Sekarang”. Apa akan berlaku selepas ini? Adakah saya dikenakan bayaran cukai, import, dan apa lagi? Bolehkah saya memilih kertas pembalut? Terangkan apa yang akan berlaku selepas menekan butang ini. Dengan itu pelanggan dimaklumkan dalam proses pesanan dan tidak akan berlaku kejutan. Ia dapat dilakukan hanya dengan beberapa baris ayat:

6. Tunjukkan yang anda mengambil berat dalam mencari keuntungan
Yang paling penting adalah laman web anda mencerminkan kepercayaan anda terhadap produk atau perkhidmatan yang anda berikan. Hanya memberi senarai produk tidak mencukupi. Maklumkan juga kepada pelanggan tentang syarikat anda, nilai-nilai utama dan kenyataan misi (mission statement).  Selain daripada menunjukkan penglibatan anda, ia juga menyebabkan faktor simpati dan kepercayaan.

Sumber:usahawan.com

Bagaimana Menetapkan Harga Jualan yang Boleh Diterima Pelanggan

Penentuan harga jualan dapat mempengaruhi samada produk yang anda jual akan laku atau tidak. Harga sesuatu produk merupakn antara faktor-faktor utama kejayaan sesuatu perniagaan.
Para pelanggan lebih cenderung membeli sesuatu produk jika ia dipasarkan dengan harga yang tepat. Harga yang sesuai mampu menentukan samada produk yang dijual itu laku atau tidak. Oleh itu, strategi penentuan harga sesuatu produk amatlah penting.
  1. Menentukan harga pokok
Dalam menentukan harga jualan, seseorang penjual perlu mengetahui kos produk yang akan dijual. Kos produk dapat dikira berdasarkan beberapa perkara seperti kos bahan-bahan dan ditambah dengan kos-kos yang lain. Selepas itu, anda boleh mengira untung yang ingin diperolehi, dan daripada itu anda akan dapat menentukan harga jualan sesuatu produk.
  1. Sesuaikan dengan keadaan pasaran
Sebelum menentukan harga, anda perlu mengetahui samada produk yang akan dijual biasa digunakan oleh orang ramai atau tidak. Jika produk yang hendak dijual sememangnya lazim di pasaran, maka anda boleh meletakkan harga yang lebih tinggi. Ini kerana permintaan yang cukup tinggi memang sudah wujud untuk produk tersebut dan ini membuatkan anda lebih mudah untuk mengenakan harga yang tinggi.
  1. Memantau harga pesaing
Cara termudah untuk menentukan harga produk dengan betul ialah dengan membuat perbandingan  harga-harga yang dikenakan oled para pesaing. Sekurang-kurangnya anda akan mendapat idea tentang harga yang sesuai dan setanding dengan harga jualan pesaing.
  1. Mengenakan harga yang lebih rendah
Sebagai seorang peniaga, anda perlu peka terhadap harga jualan pesaing. Ini kerana produk anda sudah tentu menjadi pilihan para pelanggan jika harga yang dikenakan adalah berpatutan. Selain itu, jika anda mempunyai produk yang tidak dijual oleh mana-mana pesaing maka ini akan menjadi kelebihan bagi perniagaan anda.
  1. Mempunyai  sasaran
Ketika menentukan harga produk, terdapat beberapa faktor yang dapat dipertimbangkan. Ini termasuklah menentukan suatu sasaran atau target yang hendak dicapai.
Tips-tips di atas boleh dijadikan panduan untuk anda dalam menetapkan harga produk. Anda perlu bijak dalam menentukan harga jualan supaya mampu bersaing dengan peniaga-peniaga lain. Walau apapun, keputusan terakhir dalam penentuan harga produk adalah di tangan anda.

Thursday, July 14, 2016

Karnival Sale2u anjuran pelatih iks siri 2/2016 di Laman Usahawan , PERHEBAT, Kem Sg Buloh pada 26 mei 2016
























Syabas dan tahniah di atas kerjasama dan pengurusan acara karnival tersebut. Semoga pengalaman itu dapat dijadikan sebagai satu panduan untuk masa-masa yang akan datang. Insyaa Allah.....
Related Posts with Thumbnails