BAHAGIAN PENGAJIAN PENGURUSAN (BPP), PERBADANAN HAL EHWAL BEKAS ANGKATAN TENTERA (PERHEBAT)

Carian Maklumat Di Sini...
Google

BAHAGIAN PENGAJIAN PENGURUSAN

Bahagian Pengajian Pengurusan adalah bahagian yang bertanggungjawab berkaitan dengan bidang keusahawanan di PERHEBAT. Bahagian ini menguruskan dua kursus latihan peralihan iaitu Kursus Pembangunan Usahawan Industri Kecil dan Sederhana ( 6 bulan) dan Kursus Peruncitan (6 bulan) serta menerapkan Nilai Tambah Keusahawanan (2 minggu) untuk kursus-kursus teknikal seperti automotif, binaan, perhotelan, katering dll.

Kursus Pembangunan Usahawan IKS adalah kursus latihan peralihan yang dapat membimbing bakal-bakal pesara tentera dalam ilmu keusahawanan selepas mereka bersara nanti. Banyak pendedahan dalam dunia keusahawanan diberikan agar mereka dapat menguruskan karier masing masing selepas tamat perkhidmatan. Tips dan rahsia perniagaan diberikan kepada mereka yang mengambil kursus IKS di PERHEBAT.

Wednesday, September 28, 2016

Iklan Takde Respon? Anda Wajib Heret, Tampar dan Jentik Prospek Anda Sekarang!

Dah buat ads tapi takde respon?
Anda wajib heret prospek anda sekarang!
cowboybeingdraggedbehingahorse

Pangggg! (Tampar prospek Anda)

Jentik mereka!
Sekarang juga!
Eh? Kenapa pula?
Ya la, anda dah keluar duit buat ads, tapi mereka tak beri respon, kalau ada pun sekadar like je.
Artikel ini khas untuk anda yang sudah buat iklan, tapi tak ada respon yang bagus.
Tahu tak kenapa iklan anda di penuhi jemaah cengkerik Afrika? (*krik*krik*krik)
cricket-inline
Sebab anda abaikan 3 langkah penting masa tulis ayat jualan. 3 langkah ini adalah heret, tampar dan jentik.

#1- Heret Prospek Anda

Anda sedar tak, dalam sehari berapa puluh iklan yang singgah di newsfeed FB?
Apa yang best sangat dengan iklan anda sampai prospek anda perlu beri perhatian pada iklan anda?
Tahu kenapa prospek anda tidak respon pada iklan anda?
Sebab prospek anda tak baca iklan anda. Anda tidak heret mereka untuk baca iklan anda.
Sabar, tenang dan simpan dulu blur tu dalam poket.
Biar saya terangkan.
Heret disini bukan heret betul-betul. ianya hanyalah sebuah analogi. Haha…
Apa yang saya maksudkan adalah anda perlu hasilkan headline yang ada kuasa untuk menarik perhatian prospek.
Headline yang ada daya tarikan persis magnet.
Tanpa headline yang menarik perhatian, iklan anda pasti diabaikan.
Fakta: 80% dari prospek membaca iklan anda kerana tajuk.
Untuk menghasilkan headline yang menarik, anda boleh guna fakta yang mengejutkan atau gimik pada headline.
Kalau perasan, headline artikel ini juga menggunakan unsur gimik.
Selain itu, anda boleh juga gunakan nombor dan nama orang. Mengikut kajian, headline yang ada nombor boleh meningkatkan potensi iklan anda.
Contoh:
Ketahui bagaimana En K menjana RM 12,110 sebulan dengan hanya online depan pc sahaja
Amaran: Sila guna teknik ini berdasarkan testimoni sebenar. Penipuan adalah perbuatan Haram disisi Allah.

#2- Tampar Prospek Anda Sepantas 110 KM/J

maxresdefault
Okay, anda dah heret prospek anda untuk baca iklan anda.
Jadi, apa langkah seterusnya?

Seterusnya, tampar prospek anda laju laju.

Saya tahu anda mungkin blur. Nak tampar macam mana ya?
Okay, tampar disini bermaksud sedarkan prospek anda yang mereka ada masalah dan mesti diselesaikan segera.
Mereka perlu dapatkan produk anda segera.
Caranya adalah, anda boleh perbesarkan masalah mereka dan tembak mereka dengan soalan-soalan yang boleh buatkan mereka berfikir.
Contoh:
5 tahun yang lepas, berapa gaji anda?
Berapa pula gaji anda hari ini?
Berapa je peningkatan income anda dalam masa 5 tahun? RM200? Rm300?
Ekonomi makin mencabar, kalau harapkan kerja sedia ada memang susah.
Anda tahu tak, seramai 12,542 pekerja sektor Oil anda Gas dibuang kerja? 36 cawangan bank dijangka tutup dalam tahun ini?
Apa saya maksudkan, anda wajib sediakan Plan B untuk income anda sekarang!
Okay, ini hanya contoh ringkas. Anda mungkin boleh cuba sesuaikan dengan produk atau servis anda.

#3 – Jentik Prospek Anda

Dah heret dan dah tampar laju-laju? Masih ada yang kurang lengkap…
Anda belum jentik prospek anda.
Untuk merangsang keinginan membeli prospek anda, anda perlu jentik hati mereka.
100% people make decision to buy because of emotion-Brian Tracy-
Iklan yang semata-mata mengandungi maklumat tidak boleh memukau prospek anda.
Anda kena jentik hati mereka dengan memainkan emosi dalam ayat jualan.
Anda boleh masukkan unsur-unsur ketakutan dalam ayat iklan anda.
Selain itu, anda juga boleh gunakan unsur inspirasi dan impian untuk merangsang prospek anda untuk membeli produk anda.

Kita Recap Semula…

Mulai saat ini, anda perlu heret, tampar dan jentik prospek anda.
Kita recap semula apa yang telah saya kongsikan tadi.
  1. Hasilkan tajuk yang boleh mernarik perhatian prospek anda untuk membaca.
  2. Sedarkan prospek anda yang mereka ada masalah dan perlu diselesaikan dengan segera.
  3. Sentuh emosi prospek supaya mereka membeli produk anda.

Nota Kaki:

Segala contoh yang diberikan hanyalah untuk tujuan perkongsian. Tiada kaitan dengan sesiapa yang masih hidup atau sudah meninggal dunia.

Ada Belajar Sesuatu?

Pastikan anda klik butang Share supaya rakan-rakan anda juga boleh belajar dan beroleh manfaat.
 Kredit to: https://firdausazizi.my/ads-takde-respon/

Anda Buat Bisnes Online? Anda Wajib Tahu Tentang Prinsip Paus

Dalam pemasaran, jadilah paus dan bukannya ikan bilis!!



1211255837062

Ya! Kena jadi paus. Eh? Macam mana tu ya?

Baik, baca dengan teliti dan hadam baik-baik.
Ceritanya, ikan paus dan ikan bilis hanya satu analogi.
Sekarang, anda cuba bayangkan anda adalah penjual ikan bilis.
Andai kata ada orang curi seekor ikan bilis yang anda jual, ya seekor ikan bilis anda telah dicuri…
Adakah anda sedar seekor dari longgokan ikan bilis anda telah dicuri?
Kemungkinan besar tidak, anda tidak perasan pun.
Lagi pun seekor je pun, siapa yang kisah? Kalau perasan pun apa anda nak buat? Nak report polis?
Silap-silap mereka ketawakan anda. Haha…
Cuba pula bayangkan, anda jual ikan paus. Kemudian, ikan paus yang anda jual telah dicuri.
Adakah anda perasan?
Saya rasa bukan je perasan, tapi sebelum sempat dicuri lagi pencuri tu akan ditangkap.

Jadi, apa kaitan analogi di atas dengan bisnes online?

1002wwwabreach1441877871
Senang saja, dalam aktiviti pemasaran anda perlu jadi unik.
Jadilah seperti paus. Cipta imej dan brand anda yang tersendiri.
Tulis copywriting sendiri, yang unik.
Kalau copywriting pun anda tiru, sah anda ibarat seperti longgokan bilis di pasar malam.
Okay, selain dari copywriting perkara yang sering menjadi persoalan adalah interest apa yang paling bagus untuk digunakan?
Balik-balik blur fikir nak guna interest apa. Pernah tak cuba untuk tidak gunakan sebarang interest? Apa kata anda cuba sekarang.
“Ehhh!? Tapi semua orang kata interest la paling penting masa nak setting FBads.”
Ya, semua orang kata begitu.
Anda boleh ikut apa yang ramai orang buat dan terus letakkan diri anda untuk berada dalam longgokan ikan bilis.
Atau anda boleh pilih untuk “Be Different” dan menjadi unik seperti ikan Paus.

Dari hari demi hari, makin ramai peniaga yang gunakan FBads.

Pesaingan makin ketat.
Anda boleh lihat sendiri, berapa banyak iklan yang lalu di newsfeed FB anda.
Ini bukan tahun 2010, iklan yang lalu boleh dikira.
Kalau iklan anda sama je seperti kebanyakan iklan yang ada, apa yang unik?
Apa sebab prospek perlu beri perhatian pada iklan anda?
Saya saran amalkan prinsip paus dan jadi unik supaya kempen pemasaran anda menjadi perhatian prospek.
Tapi, kalau anda tetap memilih untuk terus tiru dan jadi seperti kebanyakan orang, itu juga hak anda.
Pilihan di tangan anda!

Jadi Unik & Kongsikan Artikel Ini!

Anda dah baca artikel ini sampai habis. Dan saya yakin anda ada belajar sesuatu.
Sudilah kiranya anda klik butang Like & Share post ini untuk manfaat rakan-rakan anda yang lain.

Formula Mudah Untuk Hasilkan Headline Power Sepantas 7 Saat

“Aduh! Apa nak tulis untuk ayat iklan ni?”
Ini soalan yang kemungkinan biasanya berlegar dalam fikiran masa nak tulis ayat iklan.
Dah tulis, delete.
Tulis lagi, delete.
Kadang-kadang hampir sejam tenung je skrin.
Blur sebab idea tak keluar-keluar.
Betulkan?

cara tulis headline copywriting power

Sebenarnya, anda tak ada idea untuk tulis ayat iklan sebab anda tidak kenal segmen pelanggan anda.
Kenali segmen pelanggan anda dahulu sebelum buat iklan.
Kemudian, fokus pada headline @ tajuk sebelum mula menulis ayat iklan yang lengkap.
Headline yang bagus adalah yang ada kemampuan untuk menarik perhatian prospek.
Fakta! 80% dari prospek buat keputusan untuk beri perhatian atau tidak pada iklan selepas membaca headline.
Jadi, kalau headline anda tidak menarik perhatian, anda telah kehilangan 80% dari prospek anda.

Macam Mana Nak Cari Idea Untuk Headline?

Untuk mula tulis headline yang menarik perhatian, anda perlu kenal dulu siapa segmen pelanggan anda.
Dan anda perlu pastikan, satu ayat iklan hanya sesuai untuk satu segmen pelanggan sahaja.
Ini soalan pertama yang anda perlu tanya pada diri anda sebelum tulis copywriting adalah:
“Siapa yang perlukan produk aku?”
Dengan bertanya soalan ini anda dapat menjimatkan 50% dari masa anda untuk menulis headline.
Anda perlu tahu, satu copywriting hanya sesuai untuk satu segmen pelanggan.
Sebagaimana mana satu saiz baju hanya sesuai untuk satu saiz badan sahaja. Tak ada satu saiz baju pun yang sesuai untuk semua saiz badan.
Kalau satu-satu copywriting anda tulis untuk lebih dari satu segmen pelanggan, copywriting anda kemungkinan besar iklan anda ke laut.
Jadi, anda perlu pilih satu segmen pelanggan sebelum anda tulis headline.
“Alaaa… Tuan, saya pening la. Segmen pelanggan tu menatang pa pula? Huhu…”
Segmen pelanggan adalah kepada siapa yang kita nak jual produk kita.
Okay, nak mudah faham saya beri satu contoh.
Ini 3 segmen pelanggan untuk produk ‘Serum Rambut’:
  1. Wanita bertudung yang ada masalah keguguran rambut
  2. Lelaki yang keguguran rambut sebab faktor usia
  3. Lelaki keguguran rambut sebab faktor genetik
Okay, anda sudah tahu segmen-segmen pelanggan yang perlukan produk anda.
Lepas tu, pilih satu segmen yang anda nak sasarkan.
Pilih satu saja segmen pelanggan.
Kalau anda nak jual kepada segmen lain, anda perlu tulis copywriting lain.
Dalam contoh ini, saya nak pilih segmen pelanggan wanita bertudung yang ada masalah keguguran rambut.
Ini Formula Mudah Untuk Tulis Headline
[Produk] + [Segmen Pelanggan] + [Masalah]
Dalam contoh ini:
Produk: Serum rambut
Segmen Pelanggan: Wanita bertudung
Masalah: keguguran rambut.
Kemudian, susun ayat dan jadikan satu headline.
Contoh Headline:
Serum Rambut Khas Untuk Wanita Bertudung yang Ada Masalah Keguguran Rambut
Sekarang, cuba anda gunakan formula ini untuk hasilkan headline bagi ayat iklan anda.
Rasanya tak sampai pun 7 saat, anda dah dapat siapkan headline.
Sebenarnya, nak tulis headline ni kejap je. Tapi, proses nak buat research untuk cari segmen itu yang biasanya mengambil masa.

Ada Belajar Sesuatu?

Pastikan anda Share artikel ini untuk manfaat rakan-rakan anda yang lain.
 Artikel ini adalah olahan semula dari perkongsian Aqif Azizan di program OBAC BizNet Challenge. Konten asal boleh dirujuk di Blog Copywriting Danial Arif.

Cara Mulakan Bisnes Online Anda Sendiri Dengan 3 Langkah Mudah!

Cara Mulakan Bisnes Online Dengan Mudah
Sejak kos sara hidup semakin meningkat, ramai yang mula mencari cara untuk mulakan perniagaan sambilan tanpa kos ataupun dengan modal yang minima.

Formula tersebut diberi nama Langkah 3P.

Formula Mulakan Perniagaan Internet Dengan Mudah

Ini adalah 3P yang terkandung dalam Langkah 3P.

P – Produk

P yang pertama semestinya adalah produk atau perkhidmatan yang kita nak jual.
Kalau takde produk, macam mana nak buat bisnes kan?
Untuk perniagaan sambilan, Tuan Irfan Khairi galakkan cari satu produk berdasarkan minat ataupun hobi kita.
Bila kita jual sesuatu yang kita minat, yang kita ada passion, biasanya kita akan lebih bersemangat and seronok.
Jangan terlalu mudah terikut-ikut dengan bisnes yang orang lain buat.
Contoh:
Kita nampak orang jual simkad macam best jer.
Macam senang jer dia dapat ratus-ratus atau ribu-ribu sebulan.
Itu dia…
Kita belum tentu.
Lagi satu cabaran kalau jual produk yang kita tak minat dan kadang-kadang tak pernah cuba pun adalah kita akan mudah putus asa bila gagal dapatkan jualan.
Saya sendiri pernah hadapi masalah yang sama dulu (2 bisnes tutup kedai tak sampai 3 bulan).

P – Platform

Bila anda dah tentukan apa produk atau perkhidmatan yang anda nak jual, tibalah masa untuk anda pilih apa platform yang anda nak guna.
Contoh platform (ataupun bahasa lain – channel pemasaran) adalah:
  1. Facebook
  2. Instagram
  3. Twitter
  4. Blog
  5. Email
  6. Minisite
  7. Dan banyak lagi…
Tuan Irfan Khairi nasihatkan supaya kita mula dengan platform yang kita dah biasa guna.
Contohnya kalau kita dah memang familiar dengan Facebook & Instagram, guna jelah 2 platform tersebut dulu.
Tak perlu bazir masa nak cuba buat website, blog, shopping segala bagai yang kita memang tak pernah cuba pun sebelum ini.
Bila dah maju dan nak berkembang, barulah kita explore platform-platform lain yang dirasakan sesuai untuk bisnes kita.

P – Pemasaran

Produk dah ada…
Platform pun kita dah pilih.
Sekarang masanya untuk kita mula mempromosikan produk kita.
Setiap platform ada teknik promosi yang tersendiri.
Cara promosi di Facebook, tak sama dengan cara di Instagram.
Kalau guna Blog, lagilah berbeza berbanding dengan media sosial.
Jadi pastikan anda belajar cara promosi yang betul untuk setiap platform supaya anda tidak membazir masa mencuba macam-macam teknik secara semberono.

3 Fasa Penting Dalam Pemasaran

Bila sebut tentang pemasaran ataupun Marketing, saya rasa tak lengkap kalau saya tak kongsikan ilmu yang saya belajar daripada mentor saya, Dr Azizan Osman.
Kata beliau, bila kita buat Marketing, ada 3 fasa penting yang perlu kita lalui.

Fasa #1 – Buat Orang Tahu @ Kenal

Fasa pertama dalam pemasaran adalah untuk buat orang tau tentang produk atau servis kita.
Kalau orang tak tau, memang confirmlah mereka tak akan beli daripada kita.
Jadi kena sentiasa fikir macam mana nak orang tau yang kita jual produk sekian sekian.

Fasa #2 – Buat Orang Ingat

Kalau orang sekadar kenal kita, belum cukup bagus.
Sebab apa?
Sebab manusia ni cepat lupa!
Jadi kita kena buat pemasaran secara konsisten supaya orang sentiasa ingat kita.
Antara contoh yang bagus:
  1. Colgate – Sebut jer ubat gigi, mesti orang akan cakap Colgate
  2. Maggi – Walaupun ada banyak jenama mee segera di pasaran, Maggi adalah yang sentiasa menjadi sebutan
  3. Pampers – Kalau nak beli diapers jer, orang akan sebut ‘Pampers’
Itu antara contoh hebatnya strategi pemasaran yang mereka guna pakai sampai dah jadi sebati dalam minda pengguna.
Kalau untuk produk kosmetik pula, boleh tengok contoh teknik pemasaran produk Qu Puteh Pamoga dan juga brand D’Herbs.

Fasa #3 – Buat Orang Suka

Kalau orang kenal & ingat jer belum cukup untuk buatkan mereka membeli.
Sebab…
Kajian membuktikan manusia membeli disebabkan emosi.
Kalau orang tu benci & menyampah dengan kita, macam mana kita nak harapkan dia beli dengan kita?
Sebab itulah dalam fasa yang ke-3 ini, kita kena buatkan orang suka dengan kita.

Macam Mana Nak Buat Orang Suka?

Antara kesilapan yang biasa dibuat oleh ramai usahawan adalah terlalu asyik menjual ataupun hard selling.
Kalau kita asyik nak jual dan suruh orang beli, orang akan menyampah & bosan.
Strategi yang betul bila nak menjual (dan nak kekal lama dalam pasaran) adalah dengan berkongsi.
“Never Sell, Always Share.”
Strategi Mulakan Bisnes Tanpa Kos
Anda boleh berkongsi…
  1. Tips-tips percuma untuk selesaikan masalah prospek
  2. Manfaat dan juga kelebihan produk yang boleh membantu prospek
  3. Testimoni & feedback pelanggan anda
  4. Aktiviti bisnes anda
    • Tengah packing & hantar barang (tak kisah banyak ke sikit)
    • Tengah layan soalan-soalan prospek (sambil anda kongsikan jawapan)
    • Baru dapat Whatsapp dari customer cakap barang dah sampai (dan customer happy sangat)
Bila anda kerap berkongsi dan kurang menjual, orang bukan setakat kenal & ingat anda sebagai penjual produk sekian sekian…
Tapi kredibiliti anda akan meningkat dan orang juga akan suka dan tak sabar nak baca perkongsian anda yang seterusnya.
Dengan erti kata lain, secara tidak langsung, anda akan mula mempunyai peminat.
Senang ke senang nak jual sesuatu pada orang yang dah minat anda?
Kalau tak percaya, cuba tengok betapa mudahnya artis-artis mulakan bisnes dan sekejap jer dah berjaya buat sales ratus ribu malah ada yang jutaan ringgit sebab mereka dah ada peminat.

Langkah 3P + 3 Fasa Marketing = Kaching!

Sebagai kesimpulan, saya ulang semula apa isi penting dalam artikel kali ini.
Langkah 3P untuk mulakan bisnes online:
  • Produk
  • Platform
  • Promosi
3 Fasa Marketing:
  1. Kenal
  2. Ingat
  3. Suka
Dan matlamat utama bila buat marketing adalah untuk mendapatkan fans ataupun follower.
Bila dah ramai fans, kita tak perlu jual pun orang nak beli.

Ada Belajar Sesuatu?

Terima kasih sebab berjaya luangkan masa untuk baca sampai habis artikel ini. Saya harap ianya berbaloi!
Kredit to :https://firdausazizi.my/cara-mulakan-bisnes-online/
Related Posts with Thumbnails