Thursday, September 19, 2019

Jessie Ambukan, usahawan telur masin berjaya di Sabah




TUARAN 4 Ogos - Bermula dengan hanya 10 ekor itik, kini Farm Bay Enterprise yang beroperasi di Kampung PogunLawid, di sini, mempunyai 4,000 itik boleh bertelur bagi menghasilkan telur itik masin untuk dipasarkan di seluruh Sabah.


Keupayaan menghasilkan lebih 1,800 biji telur itik masin sehari, menjadikan perusahaan milik usahawan wanita tempatan itu muncul pengeluar telur masin, antara terbesar di daerah ini sejak penubuhannya Ogos 2015.

Usahawan terbabit, Jessie Ambukon, 47, menjadikan telur itik masin produk utama keluaran perusahaannya, apabila 1,800 itik ternakannya bertelur hampir setiap hari.

Selain itu, ladang ternakan utama Farm Bay Enterprise di kawasan seluas 1.2 hektar turut menempatkan 4,000 burung puyuh, sebagai produk tambahan perusahaan berkenaan.

“Farm Bay Enterprise juga menghasilkan daging burung puyuh segar, daging burung puyuh beku dan daging burung puyuh berempah beku.

“Sebagai produk tambahan, saya turut memasarkan 900 biji telur burung puyuh sehari menerusi dan sambutan pengguna menggalakkan.

“Semua produk keluaran perusahaan ini yang dilabelkan Farmbay dipasarkan menerusi 53 premis di seluruh Sabah, untuk memenuhi permintaan pengguna semakin bertambah,” katanya kepada Bernama, di sini.

Bagaimanapun, katanya, telur itik masin adalah produk utama keluaran Farm Bay Enterprise yang antara prosesnya melalui pemerapan selama 15 hari menghasilkan telur masin berkualiti.

Jessie berkata perusahaannya wujud kerana minat mendalam dalam perniagaan sejak zaman kanak-kanak, terutama berasaskan ternakan dan pengeluaran produk.

Beliau berkata Fram Bay Enterprise dengan lapan pekerja itu tertubuh tanpa sebarang pembiayaan daripada mana-mana pihak, bermula secara kecil-kecilan sehingga berkembang menjadi besar.

Jessie mengakui perusahaan dilaksanakan itu turut berdepan risiko tersendiri, terutama kesan buruk terhadap haiwan ternakan apabila berlaku pertukaran cuaca panas berpanjangan, kekurangan air dan ribut menyebabkan haiwan tertekan.

Katanya ada waktunya produk keluaran terutama telur itik masin perusahaan itu tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan pasaran, apabila jumlah permintaan bertambah 100 peratus menjelang musim perayaan.

Sehubungan itu, Jessie dalam proses meningkatkan produk keluaran telur itik masin perusahaannya sehingga 3,000 biji sehari, apabila semua 4,000 itik ternakannya bertelur serentak. - BERNAMA
 
Sumber:  https://www.utusan.com.my/berita/2.686/jessie-ambukan-usahawan-telur-masin-berjaya-di-sabah-1.949444

No comments:

MODUL KURSUS USAHAWAN IKS (NORMA BARU)

M01 : PENGENALAN KEPADA KEUSAHAWANAN

M02 : PENGURUSAN PRODUK DAN PERKHIDMATAN

M03 : RANCANGAN PERNIAGAAN

M04 : PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN

M05 : PENGURUSAN PEMASARAN DAN JUALAN

M06 : PENGURUSAN OPERASI PERNIAGAAN

M07 : PENGURUSAN KEWANGAN PERNIAGAAN

M08 : LATIHAN DALAM INDUSTRI